adójogász-

Adózásról mindenkinek, közérthetően és világosan. www.drszeiler.hu Ezen a világon semmiről sem mondhatjuk, hogy biztos, kivéve a halált és az adót.” Benjamin Franklin

Mikor kell vámot fizetni?

2011.09.25. 21:32 | adójogász- | Szólj hozzá!

 

Mik azok a vámterhek? Mikor kell megfizetnem?

A vámköteles árukra kiszabott vámterhek mértékét az áruérték alapján számítják ki. A vámterhek mértékének kiszámításához a vámköteles árukat osztályokba, csoportokba sorolják a nemzetközi Harmonized System alapján, amely itt található: http://www.foreign-trade.com/reference/hscode.htm. Import alatt már csak az EU-n kívüli országokból származó árukat értjük. Import után annak a tagállamnak az adóját kell fizetni és abban a tagállamban, ahol a termék harmadik országból az EU-ba belép.

Amennyiben Magyarországon lép be harmadik országból– nem közösségi tagállamból – akkor a belföldi szabályok szerint megállapított áfa-t kell fizetni. Ha azonban a termék belföldön nem kerül forgalomba (pl. vámeljárás alá vonják) úgy abban a tagállamban és akkor keletkezik adókötelezettség, ahol és amikor forgalomba helyezik.

És a kivételek...

Az alanyi áfa mentesnek, kizárólag tárgyi mentesként bejelentkezett áfa alanynak, kompenzációs felárat alkalmazó mezõgazdasági termelõnek illetve eva-alanynak, nem áfa alany magánszemélynek és minden más nem áfa alany személynek, szervezetnek a vámhatóság továbbra is kivetéssel állapítja meg a termékimportot terhelõ áfa összegét, amelyet a vámhatóságnak kell megfizetni.

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://adojogasz.blog.hu/api/trackback/id/tr403256234

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása