Friss topikok

adójogász-

Adózásról mindenkinek, közérthetően és világosan. www.drszeiler.hu Ezen a világon semmiről sem mondhatjuk, hogy biztos, kivéve a halált és az adót.” Benjamin Franklin

A költségvetési csalás - szigorúbb büntetés az áfacsalóknak

2011.09.21. 15:56 | adójogász- | Szólj hozzá!

Címkék: adócsalás büntető törvénykönyv fiktív számla költségvetési csalás áfavizsgálat kiemelt jelentőségű ügy befolyás vásárlása táppénzcsalás

A büntetőtörvénykönyv több új fogalommal, a költségvetési csalással, a tb, szociális, vagy más jóléti juttatással való visszaéléssel, továbbá a "befolyás vásárlása" tényállásokkal fog bővülni az Országgyűlés tervezete alapján. 2012. január 1. napjával kívánják a kiemelt ügyek körébe vonni a fenti tényállásokat.

- www.drszeiler.hu -

A törvénytervezet alapján változna a büntetőeljárási törvény is, mégpedig úgy, hogy  kiemelt üggyé nyilvánítanák a költségvetési csalás bűncselekménye miatt indult büntetőeljárást, ugyanakkor elhagynák a kiemelt ügyek közül a jogosulatlan gazdasági előny megszerzését, a különösen nagy vagy azt meghaladó mértékű bevételcsökkenést okozó adócsalást, a munkáltatással összefüggésben elkövetett adócsalást és az Európai Közösségek pénzügyi érdekeinek megsértésének bűncselekményét.

Mit jelent a kiemelt jelentőségű ügy?

A kiemelt jelentőségű ügyekben megakadályoznák, hogy a tanú érdekében eljáró ügyvéd azért vegyen részt a kihallgatáson, hogy értesüljön a tanúvallomás tartalmáról, és arról tájékoztatni tudja a terheltet vagy más valakit, akinek ez érdekében áll. Ezért rögzítenék, hogy a tanú érdekében eljáró ügyvédnek a tanú kihallgatásán való jelenlétét az ügyész az ügy körülményei alapján - a sértett tanúkénti kihallgatása kivételével - megtilthatja. Álláspontom szerint a fentiek sértik az emberi alapjogokat és a törvény előtti egyenlőség elvét, továbbá az ügyésznek, mint az állam érdekeit képviselő vádlónak korlátlan lehetőséget nyújt egy ügy kiemelt jelentőségűvé nyilvánítására és az ügyvéd kirekesztésére.

A költségvetési csalás

A Btk. 310. §-a által szabályozott adócsalás bűncselekményének módosításával be kívánják iktatni a költségvetési csalás bűncselekményét. Akár 10 év börtönbüntetés is kiszabható arra, aki a költségvetési csalás körébe tartozó tényállást követ el. A törvénytervezet szerint semmi sem marad büntetlenül, hiszen a legcsekélyebb súlyú bűncselekményért is két évet adhatnak. A költségvetési csalás körébe fog tartozni az adócsalás, a jövedékkel való visszaélés valamint az áfacsalás is. Büntethetők lesznek a felügyelő testület tagjai, akik felléphettek volna a csalás ellen, de mégsem tették meg ezt. Megmarad azonban az adócsalás esetében jelenleg is alkalmazható enyhítő körülmény, miszerint nem büntethető az, aki a vádirat benyújtásáig az okozott kárt megtéríti, azonban ez nem vonatkozik azokra, akik üzletszerűen vagy bűnszövetségben követték el a csalást.

Az új törvénytervezet külön kitér a táppénzcsalásra, amely a tb, szociális, vagy más jóléti juttatással kapcsolatos visszaélésekre terjed ki, de külön szankció jár az Eu-s büdzsét megrövidítőknek is.

Mit takar a "befolyás vásárlása" tényállás?

"Aki olyan személynek, aki arra hivatkozik, hogy hivatalos személyt befolyásol, vagy reá tekintettel másnak jogtalan előnyt ad vagy ígér, bűntettet követ el, és három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő."
A törvény tehát külön büntetni rendeli azokat, akik egy olyan személynek adnak át pénzt vagy más módon lefizetik őt, akik arra hivatkoznak, hogy evvel hivatalos személyt fognak befolyásolni.

A tervezet tehát tovább kívánja szigorítani azon elkövetők büntetését, akik bizonyíthatóan megrövidítik az állami büdzsét.

Amennyiben kérdése van, írjon az info@drszeiler.hu címre www.drszeiler.hu

 

A bejegyzés trackback címe:

https://adojogasz.blog.hu/api/trackback/id/tr653243719

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása